Bedrijfsuitje 7 Missions
Home       Ontvangers       Coördinaten       Navigeren       Routes/Tracks       Kaarten       Basecamp      
Cursus GPS       Boekje Alles over GPS       Routes DHZ-cursus       Shop       Geocaching       Links      


Routes
en Tracks


Bij navigeren hebben we het gehad over het met een GPS gaan naar een specifieke bestemming (een waypoint of een POI). Een GPS wordt ook veel gebruikt om een voorgeprogrammeerde route te volgen. Dat kan bijv. een fietstocht zijn, maar ook een wandeling. Die route zet je in je GPS en je GPS leidt je dan langs de route. Een GPS kent twee soorten routes: waypointroutes (in je GPS routes genoemd) en tracks (in sommige GPS-en ook wel sporen genoemd).


Alles over GPS - Met de GPS het bos in


ZIP, GPX en BaseCamp
De meeste routes en tracks worden opgeslagen als een GPX-bestand. Met behulp van het gratis programma BaseCamp kun je een GPX-bestand bewerken en naar je GPS sturen. Op internet worden de GPX-bestanden doorgaans 'ingepakt' in een ZIP-bestand. Zo'n ZIP-bestand moet je thuis weer uitpakken om de routes te kunnen laden. Dat unzippen kan doorgaans gewoon met Windows Explorer. Gewoon het ZIP-bestand aanklikken. Als dat niet werkt, kun je een gratis ZIP-programma gebruiken, zoals 7-Zip.

Download BaseCamp

Download 7-Zip.Routes
Als je gaat wandelen of fietsen, kun je naar één bepaald punt (waypoint) gaan, maar je kunt ook een route afleggen die uit een serie van waypoints bestaat. De GPS leidt je dan langs alle waypoints van de route. Je kunt dit vergelijken met een paaltjesroute, waarbij je van paaltje naar paaltje gaat.


Alles over GPS - Routes en tracks

Een (waypoint)route (paars) en een track (lichtblauw).


Tracks
Naast waypointroutes bestaan er ook tracks. Een track is een route die bestaat uit trackpoints in plaats van waypoints. Die trackpoints zijn een soort eenvoudige waypoints. Ze zijn een onderdeel van een track en meer niet. Je kunt niet naar een individueel trackpoint toelopen, terwijl je dat wel kunt naar een waypoint. Trackpoints en tracks worden door de GPS vastgelegd als je de GPS gebruikt (een soort kruimelspoor dat je achterlaat). Die tracks kun je uit je GPS laden en bewaren.
Alles over GPS - Fietsen met GPS

Routes op internet
Op internet zijn heel veel routes en tracks te vinden. Die routes en tracks kun je downloaden. Met software, zoals MapSource of BaseCamp, kun je de route of track vervolgens weer van je PC naar je GPS sturen.

Een route downloaden, laden en lopen
De wijze waarop je een waypointroute of track van internet downloadt en in je GPS laadt, is niet altijd dezelfde. We geven daarom een voorbeeld aan de hand van onze route Het Renkums beekdal.

1.Ga naar de website www.jati.nl
2.Klik op Routes en kies vervolgens Het Renkums beekdal
3.Klik op Download de route hier
4.Open het Zipbestand en pak het uit (gewoon aanklikken vanuit Windows Explorer of met een ZIP-programma)
5.Open het GPX-bestand (de route) met BaseCamp of MapSource
6.Koppel de GPS aan de PC en zend de route naar de GPS
7.Ga naar het beginpunt van de route (het eerste waypoint)
8.Selecteer in je GPS de route en kies (doorgaans) voor GA en ga op pad.


 

  Alles over GPS     
    e-mail: info@raffen.nl - telefoon: 06-3020-3090<!--Begin RAFFEN webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Alles over GPS</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Je bent op de site Alles over GPS. Met deze site willen we je graag enthousiast maken voor het wandelen en fietsen met een GPS. De site bevat alle informatie die je nodig hebt om zelf op pad te kunnen gaan met een GPS. Daarnaast besteden we aandacht aan de achtergronden en de techniek. We denken namelijk dat als je een beetje weet hoe een en ander werkt, je ook beter met je GPS kunt omgaan. De informatie van deze site komt uit het boekje Alles over GPS in 20 pagina's. De dikte van dat boekje geeft aan dat we niet uitputtend ingaan op alle details. Het is niet de bedoeling dat je dagen bezig bent met het bestuderen van de materie. Het is de bedoeling dat je gaat wandelen of fietsen met je GPS. <p> Trefwoorden: GPS geocaching GPS ontvangers wandelen fietsen routes tracks waypoints coordinaten kaartdatum positieformaat GPS