Bedrijfsuitje 7 Missions
Home       Ontvangers       Coördinaten       Navigeren       Routes/Tracks       Kaarten       Basecamp      
Cursus GPS       Boekje Alles over GPS       Routes DHZ-cursus       Shop       Geocaching       Links      


Navigeren

Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om van de huidige positie bij een bestemming te komen. Het woord 'navigatie' is afgeleid van de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context staat voor bewegen of sturen. Bij navigeren kun je een aantal stappen onderscheiden:
  1. je bepaalt je huidige positie
  2. je bepaalt je bestemming,
  3. je zet de koers uit naar die bestemming,
  4. je volgt de koers naar de bestemming.


Alles over GPS - Navigeren met GPS
Navigeren met GPS.


Vroeger was navigatie een echte kunst. Sinds de intrede van de GPS is het allemaal een stuk eenvoudiger geworden. De GPS bepaalt waar je bent en de GPS bepaalt de koers. Het enige wat je als GPS-er nog moet doen, is bedenken waar je heen wilt (je bestemming bepalen), die bestemming aan je GPS doorgeven en vervolgens 'je GPS volgen' naar die bestemming.Een waypoint
Als je de co÷rdinaten hebt van de locatie waar je naar toe wilt, moet je ze invoeren in je GPS. Aan die co÷rdinaten geef je een naam (of een nummer). Door die naam kun je de co÷rdinaten weer makkelijk terugvinden. Die co÷rdinaten met een naam noem je een waypoint. En naar dat waypoint kun je vervolgens navigeren.


Alles over GPS - Co÷rdinaten bepalen met Google Maps
Co÷rdinaten bepalen met Google Maps.


Co÷rdinaten bepalen
Voor je met een GPS op pad gaat, zul je de co÷rdinaten van je bestemming moeten bepalen. Dat kan op heel veel manieren. Je kunt de co÷rdinaten bijvoorbeeld van een kaart afhalen. Dat kan een papieren kaart zijn, maar ook een kaart die je op je PC kunt weergeven, zoals Topo-NL. Een andere bron is Google Earth waarmee je de co÷rdinaten van alle locaties op de wereld kunt opvragen. Ook zijn er veel boeken en internetsites met co÷rdinaten van locaties in binnen- en buitenland.

Alles over GPS - De auto markeren met een GPS
Je auto parkeren en markeren met een GPS.


Een waypoint markeren
Waypoints kun je met een GPS eenvoudig aanmaken. Dat doe je door een punt te markeren. Je GPS legt dan de coŰrdinaten vast van de plek waar je je op dat moment bevindt en geeft die een nummer. Het nummer kun je eventueel veranderen in een naam. Het markeren van een plek is heel handig als je er later weer naar terug wilt gaan. Als je bijv. gaat wandelen, kun je je auto markeren. Je kunt met een GPS ook een locatie verder weg markeren. Dat doe je door op je kaartscherm een punt te prikken.
Alles over GPS - Naar een adres navigeren
Naar een adres navigeren.


Naar een adres navigeren
Bij de meeste GPS-en kun je een plaats en een straatnaam met een nummer ingeven waar je naartoe wilt gaan. Het werkt ongeveer hetzelfde als bij een autonavigatiesysteem. De mogelijkheden zijn wel afhankelijk van de kaart die in je GPS geladen is. Sommige kaarten kennen geen straatnamen. In dat geval kun je ook geen adressen ingeven en kun je dus niet van deze optie gebruikmaken.


Alles over GPS
Een Point Of Interest.


Naar een POI navigeren
In je GPS zit een database met POI's of nuttige punten. Aan een POI zijn co÷rdinaten gekoppeld zodat je er naartoe kunt navigeren. Je kunt ze net als waypoints, routes en tracks opvragen via het zoekmenu in je GPS. Om het zoeken te vergemakkelijken zijn de POI's onderverdeeld in verschillende categorieŰn zoals logies, attracties, geografische punten, winkels, plaatsen. 

  Alles over GPS     
    e-mail: info@raffen.nl - telefoon: 06-3020-3090<!--Begin RAFFEN webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Alles over GPS</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Je bent op de site Alles over GPS. Met deze site willen we je graag enthousiast maken voor het wandelen en fietsen met een GPS. De site bevat alle informatie die je nodig hebt om zelf op pad te kunnen gaan met een GPS. Daarnaast besteden we aandacht aan de achtergronden en de techniek. We denken namelijk dat als je een beetje weet hoe een en ander werkt, je ook beter met je GPS kunt omgaan. De informatie van deze site komt uit het boekje Alles over GPS in 20 pagina's. De dikte van dat boekje geeft aan dat we niet uitputtend ingaan op alle details. Het is niet de bedoeling dat je dagen bezig bent met het bestuderen van de materie. Het is de bedoeling dat je gaat wandelen of fietsen met je GPS. <p> Trefwoorden: GPS geocaching GPS ontvangers wandelen fietsen routes tracks waypoints coordinaten kaartdatum positieformaat GPS